Recenzia knihy – Linda Liliková – (Ne)spokojný slimáčik Slávko

„Prítomný okamih je naplnený radosťou a šťastím. Ak budete pozorní, uvidíte to.“

Thich Nhat Hanh

 

 

 

Prečo záleží na tom, aby bol človek skutočne a z hĺbky duše naozaj šťastný? Aká náročná je cesta za hľadaním a objavovaním osobného šťastia? Aké úskalia nás na ceste môžu stretnúť?

Pravdou je, že ho nemožno hľadať kdesi mimo nás. Žiadny vonkajší impulz nedokáže priniesť trvalé šťastie, ale iba prchavé a iluzórne momenty, ktoré po dosiahnutí a rozplynutí opäť vzbudia túžbu – ktorú Svend Brinkmann označuje ako hedonickú adaptáciu. Ak chceme porozumieť jeho podstate, je potrebné si uvedomiť, že je prítomné v každej ľudskej bytosti. Veľakrát býva ukryté pod nánosom silných emócií, ktoré sa v priebehu rokov mohli premeniť na osobnostný rys správania. Cesta k osobnému naplneniu vedie priamo do hĺbky duše. Do podstaty v nás. Šťastie je voľba v tom zmysle, že iba my sami si určujeme, cez akú optiku budeme na svet nahliadať. Skutočné a rýdze šťastie má svoje prepojenie so spôsobom, akým sa rozhodneme vnímať nielen svet, ale i seba ako jeho súčasť.

Položili ste si niekedy otázku, či je vo vašom živote skutočne prítomné šťastie? Ako veľmi je v dnešnom svete dôležitá prítomnosť šťastia a optimálneho prežívania?

Osobne si myslím, že je dôležité byť svojím vlastným slnkom. Zdrojom pokoja, porozumenia, podpory a emocionálnej slobody a stability. Stať sa majstrom pochopenia vlastného emočného prežívania. Nemožné?… Nie. Je to však cesta, vyžadujúca otvorenie sa zraniteľnosti. Spoznať vnútorný svet, ktorý ovplyvňuje to, akým spôsobom premýšľame, konáme a cítime, je behom na dlhú trať. Duševná pohoda pozostáva z tých malých krokov všímavosti, ktoré pre seba robíme každý deň. Sú nimi činnosti, predstavujúce esenciu osobného šťastia. Povznášajú myseľ. Napĺňajú srdce. Dodávajú guráž. Rovnako môžu byť potvrdením vnútorného naplnenia, ak v nich vidíme hlbší význam. Dosiahnutie duševnej rovnováhy môže neraz predstavovať celkom náročnú výzvu. Reagovať vedome s úctou k sebe, i iným, nehľadiac na vonkajšie okolnosti, ktorým emočný náboj pripisujeme my. Emócie sú kompasom. Treba však mať vždy na zreteli, či to, čo sa snažíme mať tak pevne po kontrolou, z dlhodobého hľadiska nemá pod kontrolou nás… Volíme si. Deň za dňom… Autorka Linda Liliková vo svojej prvej knihe o nespokojnom slimáčikovi Slávkovi otvára nielen tému duševnej pohody, ale aj psychickej odolnosti. Kladie si závažné otázky: Ako dosiahnuť, aby sa psychická odolnosť detí zvyšovala? Ako pripraviť deti aj na ťažšie chvíle, ktoré ich v živote čakajú? Ako ich ochrániť, aby sa nenaučili, že sú bezmocné? Rovnako sa nad tým zamýšľam…

Linda Liliková ponúka svojou knihou šesť rozprávkových príbehov, ktoré sa zameriavajú na konkrétne prvky duševnej pohody. Sú nimi radosť, zaujatie činnosťou, zmysluplnosť, vzťahy a úspechy. V prvom príbehu sa stretávame so smutným slimáčikom Slávkom a veveričkami Vanduškou a Vilkom. V tomto úvodnom príbehu autorka upriamuje pozornosť na dôležitú myšlienku, že dôvody na úsmev sú všade okolo nás. Linda Liliková dáva svojimi príbehmi priestor na zamyslenie, ako aj námety na spoločné aktivity. Kniha je tiež nápomocná pre rodičov v tom zmysle, že bližšie ozrejmuje dôležitosť jednotlivých prvkov.

„Udalosti, ktoré zažívame v našom živote, nie sú citovo zafarbené. Emóciu im pripisuje až náš mozog, ktorý na základe našich predchádzajúcich skúseností rozhoduje o tom, či budeme nahnevaní, potešení, šťastní alebo smutní. Keďže menšie deti ešte nemajú dostatok vlastných skúseností, ich reakcie vychádzajú z toho, čo odpozorujú a naučia sa od nás.“

V druhom príbehu sa slimáčik Slávko stretne s uvedomením, že čas beží rýchlo, keď nás niečo skutočne baví. Linda Liliková v tomto príbehu vyobrazuje zmysel stavu „flow“, kedy ide o zaujatie konkrétnou činnosťou natoľko, že zabúdame na čas. Je to stav, kedy človek neprežíva žiadne emócie. Ako ďalej uvádza, ide o „psychické vypnutie“, kedy je myseľ plne zaujatá tým, na čom aktuálne pracuje. V treťom príbehu je kľúčovou témou zmysluplnosť. A teda porozumenie tomu, že častokrát sú dôležité činnosti menej zaujímavé či zábavné, avšak majú svoj zmysel. Štvrtý príbeh zo sebou prináša tému vzťahov a ich podpornej funkcie. Predposledný príbeh nesie so sebou ústrednú myšlienku, že každý niečo dokáže. Záverečný príbeh má príznačné pomenovanie – Nádej. Pointou tohto príbehu je uvedomenie, že nie vždy sa veci podaria na prvýkrát.

„Teória duševnej pohody je postavená na piatich prvkoch, ktoré podľa Martina Seligmana odrážajú to, po čom ľudia túžia, čo sa snažia dosiahnuť preto, aby mohli zažívať životnú spokojnosť. Ak sme spokojní so sebou i so svojím životom, je pre nás menej náročné vyrovnať sa s ťažkosťami, ktoré nás postretnú. Takže ak pracujeme na našej duševnej pohode, budujeme si tak psychickú odolnosť a chránime sa pred naučenou bezmocnosťou.“

Linda Liliková svojou knihou otvára dvere k autenticite. Téma, ktorú autorka pretavila do podoby knižnej publikácie určenej pre deti, bola do istej miery pre mňa výzvou. Vďaka nej som sa o čosi hlbšie ponorila do oblasti, ktorá sa dotýka nás všetkých. A rada by som sa o niektoré poznatky s vami podelila. Porozumenie šťastiu a optimálnemu prežívaniu je centrom pozornosti skúmania pozitívnej psychológie, ktorá sa na problematiku díva z troch rôznych hľadísk – subjektívneho levelu, individuálneho levelu a skupinového levelu. Ako dodáva Linda Liliková, termín „pozitívne emócie“ sa používa najmä v oblasti pozitívnej psychológie, keďže emócie vo svojej podstate nemožno kategorizovať, pretože každá jedna má svoje opodstatnenie a zmysel. Ako uvádza Alan Carr, pozitívne emócie sú viazané na tri kategórie, ktoré sú asociované s minulosťou, prítomnosťou a budúcnosťou. Pozitívne emócie tak vo svojej podstate zahŕňajú optimizmus, nádej, sebadôveru, vierudôveru. Martin Seligman, na ktorého prácu odkazuje aj Linda Liliková, vo svojej knihe Authentic Happiness upriamil svoju pozornosť okrem iného taktiež na šesť cností, vďaka ktorým je možné hovoriť o šťastí. Sú nimi: múdrosť a poznanie, guráž, láska a ľudskosť, spravodlivosť, miernosť, spiritualita a transcendencia. Hľadať však to pravé šťastie vo svete, ktorý sa nikdy nezastaví, a ktorého hluk nikdy neutíchne, môže predstavovať náročnú úlohu. Človek je ale súčasťou populácie, ktorá zastrešuje pozadie pre pochopenie individuálneho šťastia. Spôsob, ktorým spoločnosť takpovediac operuje, má vždy priamy dosah a vplyv na individuálne prežívanie. Vanessa King, autorka knihy How to Be Happy, zosumarizovala desať kľúčov, ktoré sprevádzajú cestu ku šťastiu:

  • Dávanie – rob veci pre druhých ľudí
  • Vzťahovanie – spájaj sa s druhými ľuďmi
  • Cvičenie – staraj sa o svoje telo
  • Povedomie – ži život vedome
  • Vyskúšanie – uč sa nové zručnosti
  • Smerovanie – maj ciele, ktoré budeš nasledovať
  • Odolnosť – nájdi cesty, ako sa vyvážiť
  • Emócie – sústreďuj sa na to, čo je dobré
  • Prijatie – buď spokojný s tým, kto si
  • Zmysel – buď súčasťou niečoho väčšieho

Thich Nhat Hanh sa o ceste ku šťastiu vyjadril v súvislosti s plným vedomím, ktoré je energiou uvedomovania a bdelosti voči prítomnosti. Ide o sústavnú prax, vďaka ktorej sa môžeme dotýkať hĺbky života v každom okamihu. Radosť a kvalita života však závisí od dvoch primárnych stratégií. Prvá z nich predstavuje prispôsobenie vonkajších okolností tak, aby zodpovedali cieľom, ktoré sme si stanovili. Druhou stratégiou je zmena nášho vnímania vonkajších podmienok. Ak by sme si mali položiť otázku, ako byť naozaj šťastní, tou azda „najjednoduchšou“ odpoveďou by bola vďačnosť, ktorá dokáže výrazne prispieť k miere prežívaného šťastia a spokojnosti. Pri pocite vďačnosti totiž máme úžitok z príjemných spomienok na istú pozitívnu udalosť, ktorá sa v živote odohrala. Pri myšlienkach o vďačnosti sa mi postupne rovnako vynárajú spojitosti súvisiace s vnútorným tichom, s ktorým do kontaktu prichádzame my všetci, najmä v momentoch, keď hľadáme vlastné vnútorné odpovede na nezodpovedané otázky objavujúce sa v našom bytí a vedomí. Americký neurovedec Joseph LeDoux o emóciách hovorí, že sú kritickým zdrojom informácií, ktoré slúžia k spoznávaniu. Emócie však dokážu byť aj istou formou umenia za predpokladu, že im rozumieme. Sú ako vlny, ktoré nie vždy vidíme prichádzať… Myšlienka od americkej psychiatričky Judith Orloff tvrdí, že emocionálna sloboda je priamo závislá od voľby, kam smerujeme našu pozornosť.

A práve kniha o slimáčikovi Slávkovi je z môjho pohľadu výnimočná v tom zmysle, že otvára dvere k sebapoznaniu, ktoré sa dotýka nielen vnútornej rovnováhy. Ak by som mala v pár slovách povedať ako na mňa kniha zapôsobila, povedala by som, že je láskavá, vnímavá, podporujúca, kreatívna a inšpiratívna. Vo svete detí totiž nič nie je dôležitejšie a hodnotnejšie, ako plná pozornosť. Linda Liliková spracovala tému duševnej pohody spôsobom uchopiteľným ako pre dieťa, tak aj pre rodiča. Hlboký vhľad a porozumenie detskému svetu je zrejmý a zreteľný z každej prečítanej stránky. Po prečítaní príbehov som dospela k osobnému zisteniu, že dobrú knihu spoznáte na základe jednej zásadnej črty. Vzbudí vo vás silný záujem porozumieť širšiemu kontextu, vďaka čomu sa zahĺbite do ďalších kníh a vyzvete svoje vlastné doterajšie poznanie na novú cestu. Ďakujem Linda.

 

 

„Najdôležitejším predpokladom šťastia je naša otvorenosť, ochota a pripravenosť byť šťastný.“

Bernhard Moestl

 

 

Vydavateľstvo: Čo dokáže mama

Rok vydania: 2022

Počet strán: 64

Rozmer: 210×210 mm

ISBN: 978-80-972430-7-4

Kniha dostupná na: (Ne)spokojný slimáčik Slávko: Podpora psychickej odolnosti detí (lindalilikova.sk)

Liliková, L. – Šiková, A. 2022. (Ne)spokojný slimáčik Slávko: 5 prvkov duševnej pohody. Bratislava: Čo dokáže mama, 2022. 64 s. ISBN 978-80-972430-7-4.

Zoznam bibliografických odkazov:

Boniwell, I. 2012. Positive Psychology in a Nutshell: The Science of Happiness. New York: Open University Press, 2012. 216 s. ISBN 978-0-33-524720-2.

Brinkmann, S. 2019. Umění uměřenosti: Cesta ke spokojenosti v nespokojené době. Praha: Portál, 2019. 120 s. ISBN 978-80-262-1492-2.

Callahan, S. 2011. Called to Happiness: Where Faith and Psychology Meet. New York: Orbis Books, 2011. 164 s. ISBN 978-1-57075-918-5.

Carr, A. 2004. Positive Psychology: The Science of Happiness and Human Strengths. New York: Brunner-Routledge, 2004. 388 s. ISBN 1-58391-991-0.

Csikszentmihalyi, M. 2015. Flow: Psychológia optimálneho prežívania. Bratislava: Citadella, 2015. 381 s. ISBN 978-8-89628-711.

Hanh, T.N. 2019. Štěstí: Co pro ně můžeme udělat. Praha: Grada Publishing, 2019. 208 s. ISBN 978-80-271-0893-0.

Kagge, E. 2017. Ticho v období hluku. Bratislava: Premedia, 2017. 112 s. ISBN 978-80-8159-505-9.

King, V. 2016. How to Be Happy: 10 Keys to Happier Living. London: Headline Publishing Group, 2016. 336 s. ISBN 978-1-4722-3344-8.

Moestl, B. 2015. Cesta tigra: Objav a použi svoju vnútornú silu. Bratislava: Anch Books, 2015. 208 s. ISBN 978-3-945803-06-6.

Seligman, M. 2014. Vzkvétání: Nové poznatky o podstatě štěstí a duševní pohody. Příbram: Jan Melvil Publishing, 2014. 407 s. ISBN 978-80-87270-95-0.

Seligman, M. 2017. Authentic Happiness: Using the New Positive Psychology to Realize Your Potential for Lasting Fulfillment. New York: Atria Paperback, 2017. 336 s. ISBN 978-0-7432-2298-3.

1 Comment

  • Linda Liliková Posted 12. septembra 2024 13:34

    Veľmi sa teším, že bola knižka pre Vás podnetná 💛 ďakujem, že Vaše slová a krásnu recenziu 😊

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *