Recenzia knihy – Erling Kagge – Ticho v období hluku

„Svet mizne, keď doň vkročíte.”

Martin Heidegger

 

Premýšľali ste niekedy aspoň na malý okamih o tichu? O momentoch, v ktorých sa objavuje iba čisté plynutie? Ak by malo ľudskú tvár, aká by bola? Ak by sa dalo definovať chuťou, čím by bolo príznačné? Ak by malo predstavovať farbu, ktorá by to bola? Naše každodenné životy sú naplnené množstvom myšlienok, asociácií, slov, rozhovorov, prelínajúcimi sa s vonkajšími impulzmi, ktoré sa snažia zachytiť a pohltiť všetku našu pozornosť. Pri myšlienkach o tichu mi napadajú slová, ktoré vyslovil Francis Bacon – ticho je spánok, ktorý vyživuje múdrosť. Už Confucius nechal znieť myšlienku, že ticho je skutočným priateľom, ktorý nikdy nezradí. Aké je teda v skutočnosti? Ticho je vo svojej podstate najvyšší dar s nevyčísliteľnou hodnotou. Sídli v ňom duša, ako aj tie najjemnejšie odtiene osobnosti. Je chrámom bdelosti, svätyňou uvedomenia, katedrálou pokoja. Načúvať tichu, znamená pootvoriť dvere monológu duše. Aby sme však mohli preniknúť do tajov vlastného ja – je potrebné sa stíšiť a pozorne načúvať. Ticho dáva príležitosť k skutočnému rastu a poznaniu. Umožňuje objavovanie vlastných odpovedí na otázky ukryté kdesi hlboko, na miestach dôverne známych len nám samým. Je priezračným hlasom nášho vnútra nesúcim múdrosť, ktorá prúdi v žilách každého z nás. Podniknúť cestu za hľadaním vlastného ticha, predstavuje nikdy nekončiacu púť do útrob sebapoznania.

 

„Pre prípad, že by som nemohol odkráčať, zliezť alebo odplávať zo sveta, naučil som sa nevpustiť ho dnu.

Chvíľu mi trvalo, kým som sa to naučil. Až keď som si uvedomil, ako hlboko túžim po tichu, začal som ho vyhľadávať – a tam, pod nánosom kakofónie dopravného hluku a myšlienok, hudby a hučania strojov, iPhonov a snežných pluhov na mňa čakalo. Ticho.”

Tak znejú úvodné slová, ktorými nás Erling Kagge – nórsky cestovateľ, spisovateľ a vydavateľ pozýva na inšpiratívnu cestu do hlbokého a napĺňajúceho sveta ticha. Stal sa prvým bádateľom, ktorému sa podarilo zdolať severný a južný pól, ako aj vrchol Everestu. Práve na svojich cestách dospel k dychberúcim úvahám o tichu, ktoré nás sprevádza vo chvíľach, keď sme ochotní pohrúžiť sa doň a ponúknuť mu priestor, aby človeka dokonale opantalo.

„Čo je ticho? Kde je? Prečo je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým?”

Ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať, ticho nie je plné otázok – je však kľúčom do sveta nespočetného množstva odpovedí. Nemožno ho stotožniť s prázdnotou ani na okamih. Ukazuje cestu vnútorného naplnenia a nádeje. Ticho k nám dokáže prehovárať v momentoch, keď už slová strácajú svoju moc. Čím viac sa ponoríme do vlastného ticha, tým väčšmi budeme nachádzať odpovede a zreteľnejšie sa naučíme počúvať to skutočné a autentické v nás. Erling Kagge hovorí o tichu s veľkou dávkou pokory a túžby nechať sa ním unášať na vlnách života.

„Ticho je skôr myšlienka. Pocit. Predstava. V tichu okolo nás sa mnohé skrýva, ale podľa mňa je najzaujímavejšie ticho, ktoré je v nás. Ticho, ktoré si musí človek vytvoriť sám. Preto viac nevyhľadávam absolútne ticho. Túžim po tichu, ktoré je mojím osobným zážitkom.”

Ticho je vo svojej podstate našim najväčším priateľom a pútnikom na ceste života. Je tým hlasom, ktorý nás prebúdza. V súčasnom svete sa však stáva luxusom, či skôr – novým úspechom. Predstavuje dar prístupný človeku, ktorý je ochotný natoľko otvoriť svoju vlastnú myseľ, aby sa mohol dotknúť tejto esencie, ktorá dokáže otvoriť obzory. Erling Kagge vo svojej čiastočne cestopisnej knihe ponúka mnoho filozofických úvah o tom, ako vytvoriť priestor ticha v sebe, aj napriek tomu, že svet okolo nás nikdy neutíchne.

„Nevpustiť dnu svet neznamená obrátiť sa k nemu chrbtom, ale naopak: uvidieť ho zreteľnejšie, nespúšťať smer zo zreteľa a milovať život.”

Ako inak označiť knihu, ktorá v sebe snúbi nadčasové myšlienky, ktoré budú mať svoju váhu aj o niekoľko rokov neskôr? Je jednou z tých, s ktorou budete radi zaspávať aj prebúdzať sa. V tichu sa totiž otvára múdrosť duše. Erling Kagge skrz svoju knihu poodhaľuje ukrytý priestor v nás. Aká teda v skutočnosti je? Plná dojmov a myšlienkových ciest. Je zdrojom sily a veľkoleposti, ktorá nás nenechá ľahostajnými. Dať šancu tichu znamená vzlietnuť na miesta, v ktorých sídli pochopenie, súcit a vďačnosť ako upokojujúca melódia duše.

„Nechajte svet, aby zmizol, keď sa doňho vnoríte. Počúvajte a hľadajte nové možnosti, hľadajte nové výzvy. Najdôležitejšia kniha, akú si môžete prečítať, je tá o vás. Je otvorená. Navyše som začal chápať, prečo ma ako chlapca natoľko fascinovali slimáky, ktoré si nosili domček na chrbte. Každý si môže na chrbte nosiť svoj dom – všetko, čo máme, je v nás.”

 

„Život je dlhý, ak vieš, ako ho využiť.”

Seneca

                                                                                                                                 

Vydavateľstvo: Premedia

Rok vydania: 2017

Počet strán: 112

Rozmer: 120×170 mm

ISBN: 978-80-8159-505-9

Kniha dostupná na: Kniha Ticho v období hluku | Knihy pre každého (knihyprekazdeho.sk)

Kagge, E. 2017. Ticho v období hluku. Bratislava: Premedia, 2017. 112 s. ISBN 978-80-8159-505-9.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *